Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 24-02-2016

2016-02-24

Winterbanden

betekenis & definitie

Winterbanden zijn banden, voor de auto of fiets, die speciaal vervaardigd zijn om mee te rijden bij zeer lage temperaturen. Winterbanden zijn gemaakt van een zachter soort rubber dan normale banden en hebben een aangepast profiel zodat ze veel grip hebben bij winterse omstandigheden.

In het geval van winterse weersomstandigheden kan men zijn of haar normale autobanden vervangen door winterbanden. In tegenstelling tot normale autobanden, worden winterbanden vrijwel niet aangetast door zeer lage temperaturen. Daarnaast zorgt het profiel en de lamellen, dit zijn extra groeven in de autoband die er voor zorgen dat sneeuw en modder snel los laat, dat men gemakkelijk over sneeuw of gladde wegen kan rijden. Hiermee is de remafstand van een auto met winterbanden bij lage temperaturen of bij sneeuw en gladheid veel korter dan de remafstand van een auto die geen winterbanden heeft. Winterbanden bieden vanaf een temperatuur van zeven graden Celsius al een betere grip dan normale banden.

Hoewel het over het algemeen wel wordt aangeraden, is het in Nederland niet verplicht om tijdens de herfst- en wintermaanden over te stappen op winterbanden. In andere Europese landen, onder andere Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland, is het wel wettelijk verplicht om tijdens de koude wintermaanden over te stappen naar winterbanden. Meestal hebben deze landen een periode vastgesteld, waarin men over moet stappen op winterbanden. Tijdens deze periode is het ook verplicht om eventuele caravans of kampeerauto’s te voorzien van winterbanden. Deze gelden volgens de betreffende Europese normen ook als motorvoertuigen. In de landen waar winterbanden verplicht zijn, loopt men het risico op een zeer hoge boete wanneer men zonder winterbanden rijdt.

Over het algemeen wordt in Nederland aangeraden om over te stappen op winterbanden vanaf oktober en deze pas weer te wisselen voor zomerbanden in maart.