Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 24-02-2016

2016-02-24

Zomerbanden

betekenis & definitie

Zomerbanden, in de volksmond ook wel gewone autobanden genoemd, zijn banden die geschikt zijn voor gebruik tijdens de warmere maanden. Zomerbanden hebben over het algemeen een profieldiepte van acht millimeter en zijn gemaakt van rubber dat niet harder of zachter wordt bij bepaalde temperaturen.

Het grootste gedeelte van het jaar rijdt men met de auto op zomerbanden. Deze banden zijn geschikt voor temperaturen van zeven graden Celsius of hoger en bieden vanaf deze temperatuur meer grip, remvermogen en wegligging dan winterbanden. Zomerbanden hebben een ander profiel dan winterbanden en zijn gemaakt van een ander soort rubber. Waar winterbanden niet hard worden tijdens de koude wintermaand, worden ze wel zachter tijdens mildere weersomstandigheden. Het is hierom ook sterk aan te raden om in de warmere periodes van het jaar alleen te rijden op zomerbanden.

Zomerbanden worden geleverd met een profieldiepte, dit wel zeggen de diepte van de groeven op een autoband, van 8 mm. Dit profiel is zeer bepalend voor de ligging op de weg. Zomerbanden slijten naar verloop van tijd, waardoor de profieldiepte steeds verder afneemt. In Nederland is men wettelijk verplicht om vanaf een profieldiepte van 1,6 mm de autobanden te verwisselen. Men wordt over het algemeen echter aangeraden om de zomerbanden eerder te verwisselen, als men het idee heeft dat de autobanden te veel onderhevig zijn geweest aan slijtage. Wanneer de profieldiepte onder de 2,5 mm komt, is het risico op bijvoorbeeld slippen en een onverwachte lange remafstand groter.

Voor een duurzaam gebruik van zomerbanden is het belangrijk dat men regelmatig de bandenspanning controleert. Wanneer de bandenspanning goed is, zal de slijtage aan de zomerbanden minder zijn.