Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 21-06-2016

2016-06-21

Uitlaat

betekenis & definitie

De uitlaat is een onderdeel van een auto dat er voor zorgt dat stoffen die vrijkomen bij de verbranding van brandstoffen worden afgevoerd.

Veel auto’s hebben voor de werking brandstof nodig, bijvoorbeeld diesel, benzine of gas. Om de kracht op te wekken om de motor draaiende te houden, wordt deze brandstof in de auto verbrand. Bij dit proces komen bepaalde afvalstoffen vrij die moeten worden afgevoerd. Dit gebeurt via de uitlaat van de auto. Zonder de uitlaat, zouden al deze afvalstoffen in de auto blijven rondzwerven. Dit zou niet slecht zijn voor diverse auto onderdelen, maar ook voor de gezondheid van de inzittenden.

Een uitlaat zorgt er niet alleen voor dat afvalstoffen worden afgevoerd, maar zorgt er ook voor dat het geluid dat wordt geproduceerd door een rijdende auto wordt gedempt. Auto’s met een kapotte uitlaat maken altijd veel meer lawaai dan auto’s met een goed werkende uitlaat. Vrijwel alle uitlaten zijn ook voorzien van een katalysator, die de schadelijk stoffen omzet in minder schadelijke stoffen. Bij auto’s die rijden op diesel, bevat een uitlaat vaak een aanvullend roetfilter, waarin de vrijgekomen roetdeeltjes worden opgevangen.