Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 29-02-2016

2016-02-29

All seasons banden

betekenis & definitie

All seasons banden, ook wel 4-seizoensbanden, zijn autobanden die in alle weersomstandigheden kunnen worden gebruikt. 4-seizoensbanden zijn hiermee een soort compromis tussen zomer- en winterbanden en hebben ten opzichte van beide zowel voordelen als tekortkomingen.

All season autobanden bieden tijdens het gehele jaar voldoende grip op de weg. Deze soort autobanden kan men zowel tijdens koud en warm weer gebruiken. All seasons autobanden hebben een speciaal profiel en hebben een andere materiaalsamenstelling dan normale zomerbanden en winterbanden. Hierdoor hebben all season autobanden meer grip bij lagere temperaturen in de wintermaanden dan zomerbanden. Bovendien worden ze in mindere mate aangetast door hogere temperaturen tijdens warmere periodes dan winterbanden. Op deze manier bieden all season autobanden een uitkomst voor diegenen die het niet nodig vinden om elk jaar te wisselen van autobanden.

Hoewel 4-seizoensbanden duidelijke voordelen hebben ten opzichte van zowel zomer- als winterbanden, hebben ze ook bepaalde tekortkomingen. Zo heeft men met 4-seizoensbanden niet zoveel grip bij sneeuw of glad wegdek als bij winterbanden. Wanneer men te maken heeft met wat meer buitengewone winterse weersomstandigheden, bieden all season autobanden niet altijd het gewenste resultaat. Men loopt dan alsnog de risico’s, wellicht iets kleiner, die men ook zou hebben met zomerbanden. Wanneer het warm is geldt dat all season autobanden veel minder snel slijten en meer grip bieden dan winterbanden, maar alsnog over het algemeen sneller slijten dan zomerbanden.

Door deze voordelen en tekortkomingen van all season autobanden ten opzichte van zomer- en winterbanden, zijn deze soort autobanden met name geschikt voor gebieden met een mild klimaat, waar het in de winter niet te koud en in de zomer niet te warm wordt.