nog niet (geheel) gegist sap.
vruchtensap, met name van druiven, dat vooral als grondstof dient voor alcoholische dranken zoals wijn of voor azijn, en dat de alcoholgisting nog niet of niet geheel heeft ondergaan; vruchtensap dat nog niet (geheel) is gegist.
Voorbeelden:
Een hoeveelheid van 1000 kilo druiven levert, afhankelijk van de persing, 800 tot 860 kilo most op hetgeen leidt tot ca. 750 liter wijn en ca. 150 kilo "vinacce".
http://www.lapresanella.com/
Hoe snel moet de gisting dan verlopen? Dat hangt af van de most waarmee we beginnen. We kunnen dan twee gevallen onderscheiden: Most met een normaal suikergehalte kleiner dan 120° Oechsle. Suikerrijke most boven 120° Oechsle. In het eerste geval zal een volledige vergisting mogelijk zijn. Het is hier van belang dat de gisting vlot op gang komt om besmetting te voorkomen. In het tweede geval heeft de hoge suikergraad een beschermende werking en hoeft een langzame gisting niet ongunstig te zijn. Bij een normale most zal de gisting na 2 tot 3 dagen toch duidelijk zichtbaar moeten zijn en de hoofdgisting zal een dag of 10 duren.
http://www.wijnbouw.nl/
Tijdens de gisting vormt zich bovenop de most de zogeheten hoed, een laag van schilletjes, pitten en eventueel steeltjes.
http://www.wijninfo.nl/site/?db, 1996-2002
Ontstelen en kneuzen kunnen ook tegelijk worden uitgevoerd. De hieruit ontstane most wordt in een houten, betonnen of RVS gistvat of kuip gepompt [...]. Bij de eerste gisting (of alcoholische vergisting) worden de suikers door de gist omgezet in alcohol [...]. Het ontstane koolzuur duwt vaste stoffen (inclusief geur, kleur en tannine) naar boven (de hoed). Door roeren of pompen ((fr) remontage) wordt dit tegengegaan.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vinificatie, 2012