Wat is de betekenis van most?

2024-04-18
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

most

nog niet (geheel) gegist sap. vruchtensap, met name van druiven, dat vooral als grondstof dient voor alcoholische dranken zoals wijn of voor azijn, en dat de alcoholgisting nog niet of niet geheel heeft ondergaan; vruchtensap dat nog niet (geheel) is gegist. Voorbeelden: Een hoeveelheid van 1000 kilo druiven levert, afhankelijk van d...

2024-04-18
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

most

most - Zelfstandignaamwoord 1. gistend vruchtensap, meestal van druiven

2024-04-18
Muiswerk Educatief

Muiswerk Educatief (2017)

most

most - zelfstandig naamwoord 1. vruchtensap dat niet gegist is ♢we kregen een glaasje most Zelfstandig naamwoord: most de most

2024-04-18
Champagne compleet

Gert Crum (2008)

Most

onvergist sap, verkregen door het kneuzen en/of persen van vers geoogste druiven.

2024-04-18
Eerste hulp bij wijn begrippenlijst

Harold Hamersma (2005)

most

De aanzet tot wijn. Nog niet vergist sap dat door persing en kneuzing uit druiven is verkregen en waar de schilletjes, de pitjes en de pulp nog in zitten.

2024-04-18
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Most

[v. Lat. (vinum) mustum = jonge (wijn), van mustus = nieuw, vers, jong] onvergist (dus alcoholvrij) sap van vruchten (druiven, appels, peren, bessen); ook: vruchtesap in een vroeg gistingsstadium (dus met laag alcoholgehalte), spec. jonge wijn.

2024-04-18
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Most

ongegist vruchtensap

2024-04-18
Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Most

Druivesap, dat nog niet heeft gegist of bezig is te gisten. Het Franse woord is moût.

Wil je toegang tot alle 20 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-18
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Most

Oud-Ned. aanduiding voor vruchtensap. De naam m. wordt in het Jam en Limonade Besluit gebezigd voor de aanduiding van vruchtensap, dat zonder verhitting boven 45°C steriel op flessen werd gebracht. Ook wordt wel gesproken van zoete m. om aan te geven dat de suiker niet is vergist. In het buitenland (Duitsl., Zwitserl.) gebruikt men de naam m. o...