Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 29-10-2020

aju paraplu

betekenis & definitie

[b]grappig bedoelde, rijmende, nonsensicale afscheidsgroet; ook wel gebruikt in de betekenis: bekijk het maar; dat kun je wel vergeten.

Oorspronkelijk gebruikt in de Amsterdamse volkstaal en vooral bekend geworden door journalist, reclameman en radio- en tv-presentator Peter Knegjens (1916-1996). Vergelijk een soortgelijke vorming als helaas pindakaas.[/b]

Voorbeelden:
Peter Knegjens (Arnhem, 1 april 1916 – Amsterdam, 11 januari 1996) was een Nederlands sportverslaggever, presentator en reclamemaker [...]. Hij werd vooral bekend vanwege zijn bloemrijk taalgebruik. Sommige van zijn teksten werden staande uitdrukkingen zoals "dat ziet er gezond uit", "aju paraplu", "grote klasse" en "nondeju".
https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Knegjens, 10 december 2016

Aju paraplu zat in Amsterdam in elk geval gewoon in het spraakgebruik: dat kun je wel vergeten of zeg dan maar aju paraplu. Peter Knegjens, dat is zeker waar, heeft het gebruik van aju paraplu gerevitaliseerd in zijn kortstondige carrière als presentator van 'Avro's Wie kent kwis', waar hij rap verdrongen werd door Fred Oster, die ons geen gevleugelde woorden maar gevleugeld gedrag heeft nagelaten.
https://www.trouw.nl/cultuur/aju-paraplu-riep-de-kasteleines~aa5018ab/, 26 maart 1993

Welke grapjurk verantwoordelijk is voor het aardig ingeburgerde 'aju paraplu' zullen we wellicht nooit achterhalen, al weet journalist Henk van Gelder in zijn gelijknamig boekje wel te melden wie deze kreet populair heeft gemaakt. Van Gelder noemt de in Nederland bekende publiciteitsadviseur en ooit tijdens een kortstondige periode quizpresentator, Peter Knegjens. De man zou tijdens een bezoek aan het casino van Knokke de uitroep gehoord hebben van een Amsterdamse kasteleines. Telkens de croupier 'Rien ne va plus' riep, werd dit beantwoord met 'aju paraplu, dat geld is niet meer van U'. Knegjens zou het gebruik van 'aju paraplu' gerevitaliseerd hebben in zijn quizperiode, maar in de Amsterdamse volkstaal moet deze uitdrukking al veel langer ingeburgerd zijn.
http://marcdecoster.blogspot.nl/2007/04/aju-paraplu.html, 15 april 2007

Aju paraplu! Hoi allemaal, Nog even een kort berichtje van mij, voordat het avontuur écht begint. Vandaag is het zover en verlaat ik het vertrouwde Nederland voor een nieuwe omgeving, Zambia!
http://elinenijmeijer91.waarbenjij.nu/reisverslag/4608418/aju-paraplu, 23 september 2013

Aju paraplu – voor heel even. Joe lieve lezer! Voor mijn werk ben ik drie weken naar het buitenland.
http://www.deargoodmorning.com/aju-paraplu-voor-heel-even/, 28 mei 2015