De grote encyclopedie van het antiek

Jan Durdik en anderen (1970)

Gepubliceerd op 02-12-2020

Café au lait of Tzu chin

betekenis & definitie

Chinees glazuur in kleur variërend van donkerbruin tol beige of goudgeel dat door Tsang Ying-hsüan (1683— 1726) in Chin-tê-chên tijdens de regering van keizer K'ang Hsi werd ontwikkeld. De bruine kleur werd verkregen door ijzerhoudende klei met het glazuur te vermengen en vervolgens in het grote vuur te bakken.

Op het bruine glazuur werd dikwijls een famille verte- of familie rose-decoratie geschilderd: ook werden in het bruine glazuur vakken uitgespaard die met boeketjes of bloesemtakjes in famille verte- of famille rose-kleuren werden opgevuld. Bij borden treft men aan de buitenkant soms een bruin glazuur aan en aan de binnenkant een decoratie in onderglazuur-kobaltblauw. Decoraties in encre de Chine, Imari-kleuren en zilver komen ook voor. Het bruin-geglazuurde porselein werd vooral via het voormalige Batavia (Djakarta) naar het Westen geëxporteerd, waar het bekend raakte onder de naam Batavia-porselein. In de 18de eeuw werd café au lait ook wel Nanking yellow of jaune de Nanking genoemd. In Meissen werd de kleur gekopieerd onder de naam Kapuzinerbraun; in Frankrijk werd café au lait ook feuille morte genoemd.