Joe Satriani betekenis & definitie

Joe Satriani, geboren in Westbury (New York) op 15 juli 1956, is een instrumentale rockgitarist. Hij staat bekend om zijn karakteristieke gitaarklanken en verfijnde technieken. Wereldwijd wordt hij beschouwd als één van de meest succesvolle sologitaristen ooit.

In 1970, vanaf het moment dat zijn grote idool Jimi Hendrix was overleden, besloot Satriani zijn leven te wijden aan het instrument van zijn grote idool. Jazzvirtuozen Bill Westcott en Billy Bauer vormden Satriani vervolgens tot een bekwaam gitarist. Om geld te verdienen besloot hij daaropvolgend zelf te gaan onderwijzen. Steve Vai en Kirk Hammett (Metallica) zijn enkele leerlingen die hij heeft opgeleid.

Geheel gefinancierd vanuit eigen middelen bracht Satriani vervolgens in 1986 zijn eerste soloalbum uit: 'Not of This Earth'. Echte bekendheid kreeg hij echter pas met zijn tweede soloalbum 'Surfing with the Alien'. Dit album werd platina en bezorgde hem een reputatie van een gerespecteerd rockgitarist. Op dit album staat één van zijn meest iconische nummers 'Satch Boogie', genoemd naar zijn bijnaam Satch.

In totaal heeft hij in de periode 1986 - 2015 14 solo-studioalbums en 5 live albums uitgebracht. Daarnaast heeft hij meerdere albums uitgebracht voortkomend uit collaboratie met andere gitaristen. Zo richtte hij in 1996 de G3 (sinds 2015 G4) concerttour op, een jaarlijks terugkerende tour van Satriani samen met twee andere gitaristen. In 2008 werd rockband Chickenfoot opgericht, een samenwerking tussen Satriani en o.a. Sammy Hagar en Michael Anthony (beiden ex-Van Halen).

Anno 2017 is Joe Satriani 15 keer genomineerd voor een Grammy en heeft hij meer dan 10 miljoen albums verkocht, wat hem de best verkopende instrumentale rockgitarist aller tijden maakt.