Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Veiling

betekenis & definitie

is een openbare verkoop van goederen. V. hebben in Ned. algemeen ingang gevonden bij de verkoop van tuinbouwproducten; ook vindt in België een grote uitbreiding plaats.

De eerste v. in Ned. werd opgericht in 1887 te Broek op Langen-dijk. In Ned. zijn thans ca 190 v. van tuinbouwproducten, waarvan ruim 90% coöp. Alle coöp. groente- en fruitveilingen zijn verenigd in het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen. In het totaal zijn ca 60.000 tuinders bij een v. aangesloten. De totale omzet bedroeg in 1951 412 mill. gulden.

In Ned. worden vrijwel alle voor de handel geteelde groente, fruit en bloemen door de producenten geveild.

Naast de v. op coöp. basis komen echter ook v. voor, welke aan gemeenten of particulieren behoren. Het veilingbestuur garandeert aan de kopers het gewicht van het te veilen product en eveneens dat de kwaliteit niet minder is dan het monster of het deel van de partij, dat de kopers kunnen zien. Tegenover de kopers treedt de v. op als verkoopster. Zij betaalt aan de tuinders de opbrengst van de door dezen aangevoerde producten uit; zodoende is de tuinder zeker van de betaling. Het veilen geschiedt algemeen d.m.v. een electrisch gedreven afmijntoestel (klok).

Aangezien op een veiling steeds een groot aantal kopers aanwezig is, kunnen de tuinders zeker zijn van voldoende concurrentie. Omgekeerd kunnen de kopers steeds verzekerd zijn van een ruim en gevarieerd aanbod, ook al legt een deel der tuinders zich toe op speciale cultures. Zo geschiedt de afzet van tuinbouwproducten vlug en met weinig onkosten. Bijna steeds zijn de v. op zodanige plaatsen gebouwd, dat goede verbindingen met binnenen buitenlandse afzetgebieden aanwezig zijn. Bij de grote v. is steeds een ruime gelegenheid aanwezig waar de kopers de producten, die zij gekocht hebben, kunnen verpakken en voor verzending gereed kunnen maken. Sommige veilingen beschikken ook over fruitbewaarplaalsen en koelhuizen.

Het verpakkingsmateriaal (fust) wordt als regel door de v. verstrekt. De controleurs der v. houden geregeld toezicht op kwaliteit en kwantiteit en veelal ook op de wijze van verpakking van de aangevoerde producten. De v. zijn een machtig middel tot verbetering van de kwaliteit van de producten gebleken.

Behalve tuinbouwproducten worden ook eieren vaak d.m.v. een v. afgezet (z. Eiermijn).

Vroeger waren er eveneens veilingen voor boter en kaas. Deze zijn thans verdwenen; sommige van deze v. hebben zich ontwikkeld tot zuivelverkoopverenigingen.

Lit.: G. MINDERHOUT, Gedenkboek Langendijker Groenten-centrale 1884 1937.

Naar het voorbeeld van Ned. neemt het veilingswezen in België in sterke mate toe. Er zijn er thans 18, o.a. te St Bruiden voor fruit en te St Katelijne-Waver voor groenten.

Opvatting en werking is zoals in Ned. Ook zijn er reeds belangrijke boter- en eierveilingen in Brussel, Hasselt en Antwerpen.