Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Nakleuringsproces

betekenis & definitie

Verschillende vruchten hebben vaak bij het plukken niet de gewenste kleur en men zoekt dan naar middelen om deze te verbeteren. Zo is het bekend dat appels nakleuren, wanneer zij aan het licht worden blootgesteld

in een vochtige omgeving. Men spreidt daarom in de praktijk de appels uit onder de bomen in het gras. Directe bestraling van het zonlicht is niet beslist noodzakelijk. Ook diffuus licht heeft dezelfde invloed, zij het in minder sterke mate. In het bijzonder vruchten met een rode kleur (Zigeunerin, Sterappel, Jonathan, Bellefleur) worden op deze wijze behandeld. De vorming van lenticelvlekken wordt er door bevorderd; de rijping wordt versneld.

Ook de bronskleur van appelen kan op deze wijze bevorderd worden (Glorie v. Holland, Transparant de Croncels). de op deze wijze gekleurde appels mogen niet voor het koelen gebruikt worden, daar ze niet goed bewaarbaar zijn. Miskleurige sinaasappelen kleurt men door ze aan een aethyleen-behandeling te onderwerpen. Het is ook het aethyleen, dat bij het verbranden van lichtgas gevormd wordt, waardoor de bananen in de rijpingscellen (bewaarruimten voor het narijpen) geel kleuren. Men neemt in de laatste tijd ook proeven met licht van verschillende soorten lampen om een mooie kleur te krijgen.