Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Naamloze vennootschap

betekenis & definitie

(N.V.) In Ned. is de N.V. een rechtspersoon, gevormd voor econ. doeleinden en opgericht bij notariële acte, waarop de verklaring van geen bezwaar van de Min. van Justitie vereist is. In deze acte zijn de statuten vervat; zij worden in een bijvoegsel van de Ned.

Stc. bekend gemaakt.Het kapitaal wordt gevormd uit aandelen der aandeelhouders; de aandeelhouders zijn alleen tot het volstorten hunner aandelen gehouden en zijn verder niet aansprakelijk voor de schulden der N.V. De N.V. heeft een directie, een raad van commissarissen en een vergadering van aandeelhouders; aan deze vergadering zijn bij de wet (Wetboek van Koophandel boek I, titel 3, afd. 3) enige essentiële rechten verzekerd. Wijziging der statuten kan niet buiten de vergadering van aandeelhouders plaatsvinden. De directie geniet salaris en daarenboven doorgaans tantième van de winst; ook aan de leden van de raad van commissarissen is doorgaans tantième verzekerd; de aandeelhouders ontvangen, indien de winst het toelaat, een dividend, nadat de nodige afschrijvingen enz. hebben plaats gehad.

In België zijn de N.V. kapitaalvennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, d.w.z. dat ieder van de deelgenoten slechts aansprakelijk is tot het bedrag van zijn inbreng. Zij worden beheerd volgens de art. 26 vv. van de wetten op de handelsvennootschappen, gecoördineerd door het K.B. van 30 Nov. 1935.

Om tot de oprichting van een N.V. over te gaan, moeten de volgende voorwaarden vervuld zijn:

(1) ten minste 7 leden tellen;

(2) het maatschappelijk kapitaal volledig onderschreven (geplaatst) zijn;

(3) op elk der onderschreven aandelen moet ten minste 1/5 , gestort zijn. De vervulling van deze voorwaarden moet in de stichtingsacte, die een authentiek karakter heeft, vermeld zijn (art. 29). de oprichting kan ook geschieden onder vorm van onderschrijving. In zulk geval zijn speciale pleegvormen (normen) na te leven (art. 32 w.).

Het beheer van de N.V. is toevertrouwd aan mandatarissen, waarvan het mandaat tijdelijk en herroepbaar is. Het mag bezoldigd of onbezoldigd zijn (art. 54). In elke N.V. moeten ten minste 3 beheerders zijn (art. 55). Zij worden benoemd door de algemene vergadering der aandeelhouders. Het eerste mandaat mag evenwel in de stichtingsacte worden opgenomen Het financiële toezicht is toevertrouwd aan een college van commissarissen, die benoemd worden door de algemene vergadering, die er het aantal van bepaalt (art. 64). De algemene vergadering heeft de meest uitgebreide machten (bevoegdheden).

Zij kan o.m. de statuten der vennootschap wijzigen, indien de aanwezigen ten minste de helft van het onderschreven kapitaal vertegenwoordigen. De voorgestelde wijzigingen moeten met drie vierden van de stemmen aangenomen zijn (art. 70). Jaarlijks moeten de inventarissen, balansrekeningen alsook de winst- en verliesrekeningen aan de algemene vergadering worden voorgelegd (art. 77 w.). De duur van de N.V. is vastgesteld op ten hoogste 30 jaar. Zij kan evenwel verlengd worden, mits voldaan wordt aan dezelfde voorschriften als die, waarin voorzien is voor de wijziging der statuten (art. 102).