Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Hooibroei

betekenis & definitie

Zelfverwarming bij vochtig gestapeld hooi waargenomen. De aanvankelijke verwarming ontstaat door de werking van aërobe bacteriën, waarbij de temp. tot ca 80o C kan stijgen.

Bij die temp. eindigt de bacteriewerking en beginnen binnen in de massa verkolingsprocessen, die een donkere verkleuring veroorzaken en waarbij stoffen (z.g. pyrophore stoffen) gevormd worden, die aan de lucht vanzelf ontbranden. Dit geschiedt dan ook als luchtkanalen in de massa ontstaan of als de hooiberg wordt losgehaald. Verkoling kan worden voorkomen door het hooi los te halen vóór de temp. boven 70o C stijgt. Voor het controleren van de temp. kan men gebruik maken van een hooiroe.Men tracht h. te voorkomen door toevoeging van zout. Ook kan men ventilatiekokers aanbrengen, al of niet gecombineerd met kunstmatig doorblazen van koude lucht.

< >