Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Dispersie

betekenis & definitie

verdeling of splitsing.

1. Zeer kleine deeltjes van een gas, vloeistof of een vaste stof in een gas, vloeistof of vaste stof gebracht geven een d. Een rook is b.v. een d. van zeer kleine deeltjes van een vaste stof in lucht; een olie-emulsie is een d. van een vloeibare olie in water; een olieverf een d. van een vaste verfstof in olie; melk is een d. van vet en eiwitten in water, waarin zouten en melksuiker zijn opgelost. Mist is een d. van waterdruppeltjes in lucht. Een schuim is een d. van een gas, meestal lucht, in een vloeistof.
2. In de natuurk. spreekt men van d. in verschillende gevallen, die meestal betrekking hebben op het licht en verband houden met de golflengte. Zo b.v. bij het passeren van wit licht (b.v. zonlicht) door een glasprisma, waarbij het witte licht wordt gesplitst in rood, oranje, geel, groen, enz., ten gevolge van het feit, dat de stralen in deze volgorde in steeds sterkere mate worden gebroken (z. Lichtbreking) .

< >