is het in kaart brengen van de in het veld herkenbare bodemeenheden (bodemtypen, bodemreeksen) welke voor de landbouw van betekenis zijn. Aan de hand van een systematische studie van vele op regelmatige afstand van elkaar liggende bodemprofielen wordt vastgesteld, waar een bepaalde bodemeenheid in een bepaald gebied voorkomt.
De betreffende bodemeenheid wordt op een kaart omgrensd en met een kleur aangegeven. Er ontstaat een bodemkaart met een aantal bodemeenheden, welke in een bij de kaart behorend rapport worden beschreven. In vrijwel alle landen met een belangrijke landb. wordt de bodem thans gekarteerd. In Ned. is de bodemkartering door Dr Ir W. A. J. OOSTING (†1942) geïntroduceerd. Sinds 1945 wordt de b. van Ned. verzorgd door de Stichting voor Bodemkartering. De b. van de nieuwe Zuiderzeepolders wordt uitgevoerd door de Bodemkundige Afdeling van de Directie van de Wieringermeer (Afd.
N.O.P.-werken), terwijl de Afdeling Onderzoek van de Cultuurtechnische Dienst te Utrecht b. maakt voor ruilverkavclingsen onlwateringsobjecten. De b. van enkele percelen van boeren en tuinders wordt verzorgd door de Land- en Tuinbouwvoorlichtingsdiensten.
Het is bij de b. van belang welke eenheden (typen, reeksen) worden onderscheiden en door welke belangrijke bodem-eigenschappen zij worden gekenmerkt (bodemclassificatie).
De b. in Ned. berust op een landbouwkundige grondslag, doordat alle onderscheiden eenheden een landbouwkundige betekenis hebben. Zij hangen nauw samen met het producerend vermogen van de bodem en dus met de te verwachten opbrengsten van de land- en tuinbouwgewassen. Door b. leert men de kwaliteit van de grond kennen. Tevens wordt nagegaan voor welke cultuurgewassen een bepaalde bodemeenheid het meest geschikt gemaakt kan worden. De mogelijkheden van grondverbetering worden duidelijk.
Door b. leert men ook de waarde van de grond en de mogelijkheden, welke hij nog biedt, kennen. Het kenmerkende is, dat men de verschillende bodemeenheden in hun regionaal verband, dus in hun verbreiding en ontvang leert kennen. Bij de b. spelen vooral de blijvende bodemeigenschappen, die door bemesting en normale verzorging moeilijk te beïnvloeden zijn, een rol. Het bodemvruchtbaarheidsonderzoek (laboratoriumonderzoek van grondmonsters op pH, kalk, humus, fosfaat, kali enz.) valt hier dus buiten. Voor publicaties betreffende de bodemkartering van Nederland: z. Stichting voor Bodemkartering.