De Ned. B. is een vereniging ingesteld ingevolge de Landbouwuitvoerwet van 1929.
Deze vereniging is opgericht om de kwaliteit en de sortering van het product te verbeteren en op peil te houden. Hiertoe heeft zij voorschriften opgesteld, waaraan de aangesloten bedrijven moeten voldoen. Zij moeten beschikken over een goed ingerichte slachthal, koelruimte, pekelruimte en droogruimte. De temp. van de laatste ruimten moet geregeld kunnen worden. Het slachten, uitsnijden, pekelen en drogen moet volgens bepaalde voorschriften geschieden. De B. oefent toezicht uit op de bereiding, sortering en de kwaliteit van de bacon. Alleen de bacon, die aan bepaalde kwaliteit voldoet mag met het kwaliteitsmerk ‘Best’ gestempeld worden. Behalve, dat de B. toezicht uitoefent op de bedrijven, wordt de bacon bij verscheping naar Eng. geïnspecteerd, terwijl tevens in Eng. een vertegenwoordiger van de Ned. B. toezicht op de bacon uitoefent.