Accounting begrippenlijst

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

Just in time-principe

betekenis & definitie

Just in time is een methode voor voorraadbeheersing en behoort tot lean manufacturing. Dat is een filosofie waarbij er zoveel mogelijk waarde voor de klant gerealiseerd wordt met zo min mogelijk verspilling. Just in time betekent “precies op tijd leveren”.

Precies op tijd leveren is in dit geval op het moment dat de klant dit wil of nodig heeft. De bedoeling achter dit principe is om levering en productie zodanig op elkaar af te stemmen dat er bijna geen voorraden in een bedrijf nodig zijn. Aangezien de producten precies op tijd geleverd worden, hoeft er ook niks opgeslagen te worden. Hierdoor vallen de voorraadkosten en de andere bijbehorende kosten weg.

Een groot nadeel van de just in time-methode is dat de minste verstoring in de toeleveringen de hele bevoorrading plat kan leggen. Er zijn namelijk geen buffervoorraden meer. Het proces kan vergeleken worden met een lopende band. Op een lopende band sluiten, net als bij het just in time-principe, alle productieprocessen naadloos op elkaar aan.

Om de just in time-methode goed te laten verlopen wordt er vaak gebruik gemaakt van een voorraadsysteem. Dit voorraadsysteem bestaat vaak uit een host computer en een lokale computer. Beide computers zijn met elkaar gelinkt en hebben een eigen bijbehorende database die toegankelijk is door die computer. Door gebruik van deze database kunnen de gegevens over de just in time-voorraad in de gaten gehouden worden. De computer verzamelt namelijk alle gegevens en past het voorraadniveau hier op aan.