Accounting begrippenlijst

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

JIT (Just in time)

betekenis & definitie

JIT staat voor just in time en is een methode voor voorraadbeheersing die behoort tot lean manufacturing. Dat is een filosofie waarbij er met zo min mogelijk verspilling, zoveel mogelijk waarde voor de klant gerealiseerd wordt. Just in time betekent “precies op tijd leveren”.

In dit geval wil precies op tijd leveren zeggen dat er geleverd wordt op het moment dat de klant dit wil of nodig heeft. Het doel achter deze methode is om de levering en productie zodanig op elkaar af te stemmen waardoor er bijna geen voorraden in een bedrijf nodig zijn. De producten worden precies op tijd geleverd waardoor er ook niks opgeslagen hoeft te worden. Voorraadkosten en andere bijbehorende kosten vallen hierdoor weg.

Het grote nadeel van JIT is dat de minste verstoring in de toeleveringen de hele bevoorrading plat kan leggen. Er zijn namelijk geen buffervoorraden meer aangezien er vanuit gegaan wordt dat alles op tijd geleverd wordt. Het proces kan vergeleken worden met een lopende band. Op een lopende band sluiten, net als bij de JIT-methode, alle productieprocessen naadloos op elkaar aan.

Om te zorgen dat de JIT-methode goed verloopt wordt er vaak gebruik gemaakt van een voorraadsysteem. Dit voorraadsysteem bestaat uit een host computer en een lokale computer die met elkaar gelinkt zijn. Beide computers hebben een eigen bijbehorende database die toegankelijk is door die computer. Door het gebruik van deze database kunnen de gegevens over de JIT-voorraad in de gaten gehouden worden. De computer verzamelt namelijk alle gegevens en pas het voorraadniveau hier op aan.