De laatgotische Sint-Martinuskerk domineert het centrum van de stad. Het schitterende monument met zijn kloeke toren kwam gereed in 1456. Het is een van de twee oorspronkelijk met stenen overwelfde hallenkerken in Nederland. Het interieur van dit Top 100-monument is wijd en rijk versierd. In 1975 werden onder kalklagen schitterende schilderingen uit 1520 aangetroffen. In de kerk bevindt zich het graf van Jacob graaf van Horne (1426-1488). Hij was heer van Weert (en nog een waslijst andere gebieden. In 1470 trad hij toe tot de orde der minderbroeders; een van de drie vertakkingen van de franciscanenorde. Hij vestigde zich in het door hem in 1462 gestichte minderbroederklooster in Weert.
TIP: De geschiedenis van de volgelingen van Franciscus van Assisi passeert de revue in het Gemeentemuseum voor Religieuze kunst Jacob van Horne. Het is gevestigd in het voormalige stadhuis aan de Markt.
De grootste kerststal van Nederland. De gigant is vijftig meter lang, heeft een oppervlakte van 350 vierkante meter, rust op duizend palen en is omringd door honderd dennenbomen die tot boven in de hoge gewelven groeien. In de stal staan levensgrote beelden in bijbelse kleding en honderd opgezette dieren, waaronder beren, leeuwen en kamelen. Het zwaarst wegen de neushoornouders met jong, die samen zo'n duizend kilo op de weegschaal brengen. Ook de levende have ontbreekt niet. In de stal scharrelen geiten, ezels, vogels, kippen en schapen rond Toch is dit het grootste urnenveld van West-Europa.
Ooit telde deze plek waarschijnlijk duizend graven met urnen, waarin zich de as van gecremeerde Germanen bevond. Maar zoals zoveel urnenvelden is ook de Boshoverheide geplunderd door souvenirjagers. Van de duizend graven die hier tussen 1100 en 700 voor Christus werden aangelegd, is nog een kwart over. Het urnenveld is fraai gerestaureerd. Er loopt een wandelroute langs. Het urnenveld is te bereiken via de Trancheeweg bij bungalowpark Weerterbergen. Meteen na de spoorlijn wijst een informatiepaneel de weg.
TIP: Een aantal op de Boshoverheide gevonden urnen staat permanent tentoongesteld in Gemeentemuseum De Tiendschuur, Recollectenstraat 5a, Weert.