Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Weesp

betekenis & definitie

Weesp heeft een 'deftig' stadhuis. Het werd tussen 1772 en 1776 gebouwd door Jacob Otten Husly, die ook tekende voor het ontwerp van het Groningse stadhuis. Husly stamde uit een vermaarde stukadoorsfamilie en dat is aan het interieur duidelijk te zien.

Volgens overleveringen werd de bouw gefinancierd uit de opbrengst van bier en gedestilleerd. Dankzij de aanwezigheid van het schone Vechtwater telde Weesp eeuwenlang een groot aantal bierbrouwerijen en jenever- en brandewijnstokerijen. De rijke stokers en brouwers zaten in de stadsregering en wilden hun glorie van het stadhuis af laten stralen. Het Weesper stadhuis ziet er dan ook uit als een 18de-eeuws prestige-object. Het staat in de Monumenten Top 100 en diende als decor voor de opnamen van enkele televisieseries, waaronder De achterkant van het gelijk en Iris.

Een 'vierschaar', cachot, gijzelkamer, pijnkamer en spreuken als Audi et Alteram Partem (Hoor ook de andere partij) en Discite Justitiam Moniti (Leer de rechtvaardigheid door te spreken) herinneren eraan dat vóór de Franse revolutie ook Vrouwe Justitia in het stadhuis zetelde.

Op de tweede verdieping van het stadhuis toont het Gemeentemuseum voorwerpen die in Weesp zijn gemaakt, gebruikt of gevonden. Uniek is de collectie Weesper porselein. Het is het eerste porselein dat ooit in Nederland gemaakt is. Aandacht is er ook voor de chocoladefabriek van Van Houten, die van 1850 tot 1970 in Weesp was gevestigd. Adres: Nieuwstraat 41.