De datum en plaats van de Duitse capitulatie staan in het Nederlandse geheugen gegrift: 5 mei 1945 in Hotel De Wereld in Wageningen* (G). Maar hoe het allemaal verliep met de Nederlandse overgave, vijf jaar eerder, is uit de collectieve herinnering verbannen. Aan een nederlaag wil men liever niet herinnerd worden. Daarom nog even de feiten: de capitulatie werd ondertekend in de Johannes Postschool in de Ridderkerkse wijk Rijsoord. Het gebouw is sinds mei 2000 ingericht als Capitulatiemuseum.
Het Nederlandse leger had geen schijn van kans tegen het moderne, goed uitgeruste en getrainde Duitse leger, dat op 10 mei 1940 als een dief in de nacht ons land binnenviel. De bombardementen op Rotterdam en de Duitse dreigementen ook Utrecht plat te zullen gooien, dwong Nederland al na vier dagen strijd op de knieën. Op 15 mei, 's morgens om half tien, bezegelde generaal H.G. Winkelman met zijn handtekening de overgave van het Nederlandse leger.
Het lokaal waarin dat gebeurde is in oude staat teruggebracht, compleet met een deel van de oorspronkelijke inventaris. Levensechte poppen laten tot in detail zien hoe generaal Winkelman destijds oog in oog zat met de Duitse generaals Von Küchler en Von Bock. Het Capitulatiemuseum is elke zaterdagmorgen open. Adres: Rijksstraatweg 101.