Zuid-Holland is niet bepaald rijk gestoffeerd met groen. Per inwoner is er krap 20 vierkante meter natuur. Maar dat betekent niet dat de provincie uitsluitend uit woningen, industrie en wegen bestaat. Op Voorne en Putten bijvoorbeeld komen natuurliefhebbers nog ruimschoots aan hun trekken.
Nergens anders in Nederland is de tegenstelling groter. Aan de voet van het mistroostige woud van schoorstenen, opslagtanks, chemische fabrieken en overslagbedrijven op de Maasvlakte liggen enkele unieke natuurgebieden, waaronder het Groene Strand, waar de rijke begroeiing tot aan de waterlijn reikt, en de Duinen van Oostvoorne. De natte duinvalleien zijn uniek in Europa. Het drassige milieu met zijn bijpassende dieren en planten is het gevolg van het feit dat het een van de weinig duingebieden in Nederland is waar geen drinkwater gewonnen wordt. In het gebied nestelt tweederde van de Nederlandse broedvogelsoorten.
Er groeit onder meer het zeldzame plantje Teer Guichelheil, waarvan de wetenschappelijke naam Anagallis tenella luidt. Naar dit plantje is het bezoekerscentrum Tenellaplas genoemd. De Stichting Het Zuid-Hollands Landschap geeft er informatie over de nog jonge duinen van Voorne, de flora en de fauna. In een zoutwateraquarium zwemmen bewoners van de Noordzee rond. Er is ook een prachtige tuin te vinden aan de oevers van de nabijgelegen Tenellaplas. Het meertje leverde de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog het zand voor de bouw van bunkers van de Atlantikwal. Adres: Duinstraat 12a.
Bij Oostvoorne ligt het enige strand in Nederland waar auto's en motoren zijn toegestaan. De overlast is natuurliefhebbers en milieubeschermers al jaren een duindoorn in het oog. Er wordt gewerkt aan maatregelen om het gemotoriseerde verkeer langs de vloedlijn in de wielen te rijden.