Leerdam betekenis & definitie

Leerdam is het glascentrum van Nederland. Diverse werkplaatsen zijn voor het publiek toegankelijk. Zo zijn 's zomers elke dag glasblazers aan het werk te zien in de voormalige houtloods Holland aan de Zuidwal. In dit Glascentrum kan het publiek vanaf tribunes van heel dichtbij volgen hoe meesterglasblazers uit binnen- en buitenland met bolle wangen uit een withete, vormeloze klomp vloeibaar glas drinkglazen, vazen, schalen en andere schitterende glasobjecten te voorschijn toveren. Deskundigen geven een toelichting op het magische samenspel van vuur en adem. De geblazen objecten, meestal unica, zijn te koop.

TIP: Glas afkomstig uit Leerdam is te zien in het Nationaal Glasmuseum. Het gaat om objecten uit de periode van de 18de eeuw tot heden, waaronder unica van beroemde glaskunstenaars als Andries Copier en Floris Meydam. Adres: Lingedijk 28.

Een deel van de oude stadswallen van Leerdam viel gelukkig niet ten prooi aan de slopershamer. Boven op de muur staan drie torenwoningen die uniek zijn in Nederland.