Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Ijsselstein

betekenis & definitie

De hoogste constructie in Nederland is de radio- en televisietoren Lopik in IJsselstein. Het gevaarte priemt 382 meter de lucht in, verdeeld over een betonnen toren van 100 meter, met daarop een 250 meter hoge stalen mast en een antenne van 32 meter. In de kersttijd verandert de zendmast in de grootste 'kerstboom' ter wereld.

De tuidraden worden dan voorzien van 120 spaarlampen. Bij helder weer is de verlichting te zien tot in Hilversum en Gorinchem, een afstand van zo'n twintig kilometer. Het staketsel in Lopik schittert ook in de recordbijbel van Guinness. Niet als megakerstboom weliswaar, maar als de grootste verlichte zendmast in de wereld.

De in 1535 gebouwde toren van de hervormde kerk aan het Kronenburgplantsoen luidde een nieuwe architectuurperiode in Nederland in. De toren is het eerste voorbeeld van renaissancebouwkunst in Nederland. De Italiaanse bouwmeester Alessandro Pasqualini voorzag dit 'hoogtepunt' onder meer van Dorische, Ionische en Corinthische pilasters. In 1911 brandden de kerk en de toren uit. Tussen 1925 en 1928 kreeg de toren een bakstenen bovenstuk, met een bekroning in lood en beton, uitlopend in een vlaggenmast die tot 55 meter hoogte reikt. Voor het ontwerp tekende de architect M. de Klerk, een van de vertegenwoordigers van de Amsterdamse School, een groep architecten die op zeer expressieve wijze baksteen toepasten. De unieke en geslaagde combinatie van de vroegrenaissancistische en de expressionistische architectuur bezorgde de toren een plaatsje in de Monumenten Top 100.