Gorinchem betekenis & definitie

Amper een paar kilometer varen en toch drie provincies bezoeken. Die unieke Vesting3hoektocht kan worden gemaakt door met het fiets-/voerveer vanuit het vestingstadje Gorinchem (Zuid-Holland) de Waal over te steken naar Woudrichem (Noord-Brabant) en van daaruit met het voetveertje naar Slot Loevestein* in Poederoyen en Fort Vuren (beide in Gelderland) te varen.

Alle locaties zijn te bezoeken. Een speciaal ontwikkelde audiotour geeft meer informatie over de historie en de natuur van dit typisch Hollandse rivierengebied. De pontjes varen van april tot en met oktober.

TIP: Let eens op de merkwaardige knik in de Sint-Janstoren. Die ontstond al tijdens de bouw, begin 16de eeuw. Toen de onderste helft van de toren scheefzakte, werd de bovenste helft er domweg loodrecht bovenop gezet. Op een steenworp afstand van de opvallende toren bevindt zich het Hugo de Grootpoortje. In het erachter gelegen huis hield de staatsman zich korte tijd schuil nadat hij op spectaculaire wijze in een boekenkist was ontsnapt uit Slot Loevestein*.

Gorinchem is de thuishaven van de kleinste stoomsleepboot van Nederland. Het scheepje is Jan de Sterke gedoopt, naar een prominente krachtpatser uit de Middeleeuwen.