Giethoorn betekenis & definitie

Bij het horen van de bijnaam Venetiƫ van het Noorden voel je al nattigheid: in Giethoorn moet je van varen houden, want het vervoer vindt er voornamelijk over het water plaats. Met punters bijvoorbeeld, die op ouderwetse wijze worden geboomd of zijn voorzien van een fluistermotor. De bijnaam Venetiƫ is niet zo verwonderlijk, want het waterrijke stadje werd in 1230 gesticht door een groep vluchtelingen uit het Middellandse-Zeegebied.

Zeker twintig rondvaartbedrijven organiseren tochten door het waterrijke decor, met zijn 250 bruggetjes en fraaie boerderijen met hun bultige kameeldaken van riet. In 1958 gebruikte Bert Haanstra Giethoorn als decor voor zijn speelfilm Fanfare. Nog altijd plukt de plaatselijke VVV de vruchten van die promotie.

In het Mineralogisch Museum De Oude Aarde ligt het grootste ei van de wereld te midden van een grote collectie mineralen en kristallen. Het enorme ei is in een ver verleden gelegd door de Madagaskarstruisvogel, ook wel olifantsvogel genoemd, de grootste loopvogel die ooit op aarde rondspookte (zie: Noorderdierenpark, Emmen, D). Verder zijn er tropische vogels, een edelsteenslijperij en een open terrarium met reptielen. Adres: Binnenpad 43.

TIP: Langs de gracht het Binnenpad staan nog vier musea op een kluitje: Duikersmuseum In den Coop'ren Duikhelm, Museumboerderij 't Olde Maat Uus, de Gloria Maris Schelpengalerie en Museum de Speelman met een curieuze collectie instrumenten van straatmuzikanten.

Met zoveel water is Giethoorn natuurlijk de aangewezen plek voor de grootste waterfiets ter wereld. De wereldprimeur is twaalf meter lang en biedt plaats aan 36 personen. Er zijn minimaal twaalf fietsers nodig om het catamaranachtige gevaarte in beweging te krijgen. De topsnelheid ligt op 14 kilometer per uur. Er kunnen ook passagiers mee, weliswaar niet op de bagagedrager, maar in het gangboord.