Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Emmen

betekenis & definitie

Het Noorder Dierenpark is de drukst bezochte dierentuin van Nederland. Op de Efteling na is het de populairste bestemming voor een dagje uit in Nederland. Het park in het hartje van Emmen behoort tot de modernste dierentuinen ter wereld.

De dieren worden niet kriskras door elkaar in krappe hokken gestopt, maar lopen zo veel mogelijk vrij rond in natuurlijke leefgebieden, die per werelddeel zijn gerangschikt. Met het 'werelddelenconcept' zorgde het Noorder Dierenpark voor een wereldprimeur. Bezoekers kuieren van Azië naar Amerika en vervolgens naar een Afrikaanse savanne, waar giraffen, neushoorns en springbokken naast elkaar leven, precies zoals dat in Afrika gebeurt. En omdat alles zo natuurlijk mogelijk moet ogen, lopen er in Emmen niet twee verdwaalde leden van een soort rond, maar meteen een hele kudde of groep. Zo bezit het park Europa's grootste populatie olifanten (15 dieren), nijlpaarden (14 dieren), rode reuzenkangoeroes (27 stuks) en mantelbavianen (149). Ook is er de grootste vlindertuin van Europa te vinden. In de tropische kas fladderen zo'n 1500 vlinders vrij om de bezoekers heen. In de 'poppenkast' laten pasgeboren vlinders hun vleugels drogen.

Het Noorder Dierenpark heeft educatie hoog in het vaandel staan. Allerlei wetenswaardigheden over het ontstaan van het leven op aarde en over alles wat leeft en bloeit, komen aan bod in het Biochron en het Volkenkundig en Natuurhistorisch Museum. Daar is onder meer het enige, echte en complete skelet van een hypacrosaurus te zien. En wat te denken van de drie gigantische eieren van de Madagaskarstruisvogel: het zijn de grootste eieren die ooit zijn gelegd. Niet zo verwonderlijk, want de Madagaskarstruisvogel is de grootste loopvogel die ooit op aarde rondstapte. De eieren wegen elk tien kilo en hebben een inhoud van negen liter, genoeg om 125 omeletten te bakken. Zelfs dinosauriërs legden niet zulke grote eieren.

De reuzenvogel was zo groot en zag er zo vervaarlijk uit, dat hij ook wel olifantsvogel werd genoemd. Die bijnaam stamt uit een oude Arabische legende die verhaalt van een enorme vogel die zelfs olifanten te grazen nam en de lucht in tilde. De oersterke griezel duikt ook op in de verhalen van Sinbad de Zeeman uit de Sprookjes van 1001 nacht. Ook de ontwerpers van de Efteling-attractie Vogel Rok lieten zich door de olifantsvogel inspireren. De kanjer woog meer dan 450 kilo en kwam in de 17de eeuw nog in grote aantallen voor op het eiland Madagascar voor de Afrikaanse oostkust. Nauwelijks een halve eeuw later was de vogel uitgestorven. Hij verdween in de kookpotten van zeelieden die op het eiland aanlegden om hun vleespotten aan te vullen. Op het nabijgelegen Mauritius was de dodo hetzelfde trieste lot beschoren.

In het Noorder Dierenpark schoot een twaalf meter hoge Speelboom wortel. De uit de kluiten gewassen kunstboom is 12 meter hoog en 10 meter breed. Kinderen kunnen in de stam en tussen de takken spannende en leerzame spelletjes doen en speurtochten houden. Spelenderwijs steken zij veel op over de dieren, vogels en insecten die in en rond bomen leven. Adres: Hoofdstraat 18.

In de onmiddellijke omgeving van de elf spoorwegstations op de lijn Emmen-Zwolle staan tientallen kunstwerken. Samen vormen ze het langste openluchtmuseum van Nederland: de Kunstlijn. Zie: Zwolle (O).

Op de Schimmeres ten westen van Emmen staat het langste hunebed van Nederland. Dit zogenaamde langgraf bestaat uit een veertig meter lange rechthoekige krans van stenen. Daarbinnen bevinden zich twee grafkamers, elk opgebouwd uit dertien stenen.

< >