Denekamp betekenis & definitie

Met steun van onder anderen zijn leermeester Jac. P. Thijsse en een aantal Twentse textielbaronnen opende bovenmeester Bernink in 1911 het eerste natuurhistorisch museum in Nederland. Natura Docet is de naam, Latijn voor 'de natuur onderwijst'. Dat is wat ook het museum doet. Het toont op heel aantrekkelijke wijze de wondere wereld van de natuur, van dinosauriƫrs tot mammoeten, van stenen tot vogels, van bosanemoon tot het mooie Twentse landschap.

Wat Natura Docet extra aantrekkelijk maakt, is de oude sfeer die er hangt. Enkele zalen zijn vanuit de Nederlandse museumhistorie gezien van grote betekenis. Bijvoorbeeld het Rariteitenkabinet. Het zaaltje is sinds 1911 niet meer veranderd. Het is een museum in een museum, volgestouwd met grappen, grillen en merkwaardigheden van de natuur. Bijvoorbeeld een kalf met twee koppen, de laatste bever van Nederland uit 1826, een kuiken met vier pootjes en een witte zwaluw. Natura Docet is ook een doemuseum. Adres: Oldenzaalsestraat 39.

Op het landgoed rond kasteel Singraven staat de grootste driedubbele houtzaagwatermolen van ons land. De beroemde molen stamt uit 1448 en is met name in de 17de eeuw door talloze landschapschilders op doek vereeuwigd. Onder hen Meindert Hobbema. Het monument is nog steeds in gebruik als houtzaag- en korenmolen. Ook het kasteel is een juweel. Het is een laatrenaissancistische havezate, waarvan het oudste deel uit 1415 stamt. Het huis is ingericht met meubels in Lodewijk XV- en Lodewijk XVI-stijl, schilderijen uit de 17de eeuw, porselein, zilver en gobelins. Te bezoeken van half april tot eind oktober. Adres: Molendijk 37.

Bij het graven van het kanaal Almelo-Nordhorn, in 1886, werd het riviertje de Dinkel in de nieuwe waterweg geleid. Maar de Dinkel stroomde zo krachtig het kanaal in, dat passerende schepen tegen de oever werden gedrukt. In 1904 werd besloten het riviertje via duikers onder het kanaal door te leiden. Dit is het oudste aquaduct van Nederland. De sluizen en het aquaduct liggen aan de Kampstieweg.