Bruinisse betekenis & definitie

De Grevelingensluis bij Bruinisse is de enige toegang tot het grootste zoutwatermeer van Europa: het Grevelingenmeer. Deze natuurlijke grens tussen Zuid-Holland en Zeeland ontstond in 1971 toen de zeearm de Grevelingen werd afgesloten van de Noordzee. Het water bleef zout, maar van de ene dag op de andere kwam er een einde aan de werking van eb en vloed.

Deze verandering had ingrijpende gevolgen voor de planten en dieren in het 14.000 hectare grote meer. Sommige soorten verdwenen, andere namen hun plaats in. Ongeveer 3000 hectare land viel permanent droog. Deze slikken veranderden in natuurgebied. Ze zijn slechts beperkt toegankelijk. Recreatievoorzieningen zijn geconcentreerd in drie grote terreinen langs de oevers: de Grevelingendam, de Punt van Goeree en de Brouwersdam met de Kabbelaarsbank. Er zijn wandelpaden, vogelkijkpunten en ruimte om te zwemmen en te zonnebaden. Het Grevelingenmeer leent zich uitstekend voor de watersport. Er zijn speciale surfgebieden, jachthavens, trailerhellingen, bootverhuurbedrijven en drie watersporteilanden met aanlegsteigers, strandjes, afvalcontainers en sanitaire voorzieningen. Voor duikers is het Grevelingenmeer een must. Door het heldere water is het zicht op de flora en fauna naar Nederlandse maatstaven zeer goed.

TIP: Bezoekerscentrum De Grevelingen geeft informatie over alle aspecten van het Grevelingenmeer. Adres: De Punt 4, Ouddorp (ZH).

Ooit wemelde het in Zeeland van de veerdiensten en pontjes. Het waren er meer dan honderd. Niet zo verwonderlijk natuurlijk in een provincie die voor éénderde uit water bestaat. De meeste pontjes en veren verdwenen na de aanleg van dammen, dijken en bruggen. Maar in de maanden juli en augustus keert de tijd van weleer terug en is Zeeland de provincie met de meeste pontveren.

Op talloze plaatsen steken ze van wal voor voetgangers en fietsers. Voorbeelden: Bruinisse-Sint Annaland, Burghsluis-Colijnsplaat, Burghsluis-Zierikzee, Den Osse-Slikken van Flakkee, Gorishoek-Yerseke, Kampereiland-Veere, Kortgene-Wolphaartsdijk, Kruiningen-Perkpolder, Tholen-Bergen op Zoom, Vlissingen-Breskens, Yerseke-Gorishoek, Zierikzee-Neeltje Jans, Zierikzee-Wemeldinge, Steenbergen-Oude Tonge, Middelharnis-Hellevoetsluis, Vlissingen-Terneuzen en Terneuzen-Hoedekenskerke.

Bij Blauwesluis (2 km ten zuidwesten van Sluis) kunnen voetgangers en fietsers zich zelf overzetten met een handbediend kabelveer. Met deze pontjes kunnen aantrekkelijke rondjes door de provincie worden gemaakt. Ze hebben echter een beperkte capaciteit en vooraf reserveren is niet mogelijk. Het is dus zaak om op tijd op de steiger aanwezig te zijn. Vanaf windkracht 5 of 6 blijven bepaalde pontjes aan de wal liggen. Bij de Zeeuwse VVV's is informatie verkrijgbaar over 'Fiets een rondje met een pontje'. Daar is ook een handige almanak van de Zeeuwse fiets- en voetveren te koop.