Beek betekenis & definitie

De bewoners van Beek spreken teder over de 'kabouterboom'. Gekke naam. Want de kabouterboom is een reus. Een dikke reus. Het is zelfs de dikste boom van Nederland. De tamme kastanje (in tuinmanslatijn: Castanea sativa) heeft een stamomtrek van 850 centimeter. De ouderdom wordt geschat op 400 tot 600 jaar.

De 25 meter hoge boom staat in het Kastanjedal in de Heerlijkheid Beek. Dit natuurgebied ligt op een steile heuvelrug, die op sommige plaatsen oprijst tot 85 meter boven NAP. Er zijn prachtige vergezichten naar de Ooypolder* (zie Millingen aan de Rijn) en Persingen*, het kleinste dorp van Nederland. Het Kastanjedal is te bereiken via een pad dat in het centrum van het dorp begint bij het waterrad en het beeldje van de wasvrouw, niet ver van het gemeentehuis.

De das heeft zijn eigen informatiecentrum. De Vereniging Das en Boom maakt er duidelijk welke gevaren het grootste roofdier in Nederland bedreigen. Bezoekers kunnen op ondergrondse ontdekkingstocht gaan en een blik werpen in een burcht met levende dassen. Onderweg komen zij langs Madurodas, een miniatuurlandschap waarin dassen zich goed thuis voelen. De Vereniging Das en Boom zet zich ook in voor andere niet-alledaagse diersoorten in ons land. Adres: Rijksstraatweg 174, Beek-Ubbergen