Acquoy betekenis & definitie

Het is niet de scheefste toren van het land, want die staat in het Groningse Bedum. Toch is de 'Betuwse Toren van Pisa' uniek, want op het vredige kerkhofje aan de voet van de overhellende stomp ligt mevrouw Cornelia Pisa (1877-1941) begraven. Zij deelt het graf met haar echtgenoot, de predikant Nicolaas Hendrik Kuipéri.

De toren stamt uit de 15de eeuw. Reeds tijdens de bouw begon het gevaarte vervaarlijk over te hellen. De vreemde knik halverwege duidt erop dat de bouwers nog geprobeerd hebben de zaak te corrigeren. Dat bleek vergeefse moeite. De toren zakte 115 centimeter uit het lood. Om omvallen te voorkomen, sloopte men in de 18de eeuw het dak en het bovenste gedeelte van de toren. In 1674 raakte het godshuis zwaar beschadigd tijdens dezelfde orkaan die ook het schip van de Domkerk in Utrecht* verwoestte. In Acquoy bleef alleen de zwaar gehavende toren staan. In 1844 verrees pal naast de invalide toren een nieuw godshuisje.

TIP: Fort Asperen bij Acquoy is een van de weinige forten van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie die in de zomer voor het publiek open zijn. Het mysterieuze gebouw doet regelmatig dienst als expositieruimte. Voor informatie over de Waterlinie, zie: Bunnik (U).