Aalsmeer betekenis & definitie

Nederland is de grootste bloemenexporteur ter wereld. In de fleurige handel speelt de veiling van Aalsmeer een centrale rol. In de grootste bloemen- en plantenveiling ter wereld worden elke dag 18 miljoen bloemen en 2 miljoen potplanten geveild. De jaaromzet bedraagt 3 miljard gulden.

De veiling is het grootste handelsgebouw ter wereld. Het heeft een oppervlakte van 760.000 vierkante meter. Dat komt overeen met 120 voetbalvelden. Daar komen er nog eens veertig bij, want de veiling wordt in fasen uitgebreid tot een oppervlakte van 1 miljoen vierkante meter.

In de veiling werken 1800 mensen. Daarnaast biedt het complex ook nog eens onderdak aan 350 exporteurs, groothandelaren en andere huurders. Die hebben samen 12.000 personeelsleden in dienst.

De Bloemenveiling Aalsmeer was het eerste bedrijf met faciliteiten voor 'industrieel toerisme'. Elke werkdag kunnen belangstellenden van heel dichtbij zien hoe de bloemen en planten worden aangevoerd, verhandeld en getransporteerd. Het hele proces is te volgen vanaf een bezoekersgalerij. Bovendien zijn er rondleidingen. De start is bij het Bezoekerscentrum. Adres: Legmeerdijk 313.

TIP: Ook de bloemenveiling Holland in Naaldwijk (ZH) heeft faciliteiten voor bezoekers. Er is een speciale route uitgezet. Het overdekte veilingterrein is groter dan honderd voetbalvelden. Adres: Middel Broekweg 29.

De meerval, de grootste roofvis in de Nederlandse binnenwateren, komt alleen in de Westeinderplassen voor. Aalsmeer is na Hilversum het twee mediacentrum van Nederland. De voormalige veilinghallen vormen het epicentrum van mediagigant Endemol.