Aardenburg betekenis & definitie

De fiere gestalte van de Sint-Bataafskerk of Sint-Bavo beheerst het stadsbeeld van Aardenburg. Het is de enige kerk in Scheldegotiek in Nederland. Het schip van de kerk dateert uit 1220 en is prachtig gedetailleerd. Bezienswaardig zijn de unieke gemetselde sarcofagen uit de 14de en 15de eeuw, die tijdens restauratiewerkzaamheden onder het schip van de kerk vandaan kwamen. Enkele van die witgepleisterde eenpersoonsgraven zijn in de kerk tentoongesteld.

Ze zijn beschilderd met voorstellingen van onder andere de Kruisiging en de Heilige Maagd. De Sint-Bavo staat in de Monumenten Top 100. Elke avond om acht uur luidt de Papklok van de Sint-Bataafskerk, die vroeger het sluiten van de stadspoorten aankondigde. Adres: St.-Bavostraat 5.

In den wijngaard is de eerste escargotkwekerij in Nederland. Waarschijnlijk is het ook de grootste. De 6,5 miljoen slakken zijn niet alleen een bron van culinaire geneugten, maar ook een toeristische attractie. Een museumpje belicht in sneltreinvaart het slome leven van de slak. Voor bezoekers is er van 1 mei tot 31 oktober dagelijks om half drie een rondleiding met proeverij. Groepen kunnen het hele jaar met de gids mee.

In de kwekerij kunnen de ware gastronomen slakkenkaviaar kopen. Zodra die perles d'escargot op de tong walsen, springen ze tintelend open. Het zilte aroma past uitstekend bij een glas champagne, beweren kenners. Het rapen van slakkeneieren is monnikenwerk. Met behulp van een lepeltje worden ze één voor één opgeraapt. Dat verklaart meteen de (g)astronomische prijs: iets meer dan duizend gulden per kilo. Adres: Smedekensbrugge 30a.

TIP: Aardenburg is de oudste stad van Zeeland. Het gebied werd al 5000 jaar voor Christus bewoond. In de Romeinse tijd was de stad een belangrijke nederzetting. Bewijzen daarvoor zijn te vinden in het Gemeentelijk Archeologisch Museum, Marktstraat 18.