XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Agneskerk

betekenis & definitie

Agneskerk, op de hoek van Amstelveenseweg en Cornelis Krusemanstraat, gebouwd door architect J. Stuyt, doet sterk denken aan de oudchristelijke basiliekbouw. De toren aan de Amstelveenseweg, geheel vrij oprijzend, geeft het gebouw een sterk accent. Het middenschip is evenals bij de oude basilieken aanzienlijk hoger dan de zijschepen. In 1932 is de kerk ingewijd.

Er zijn enige opmerkelijke kunstwerken, o.a. smeedwerk van Brom, een schildering van Sint Agnes door prof. Jurres* en ramen van Joep Nicolas. De kerk had een zeer goed zangkoor, dat tot 1 juli 1955 werd gedirigeerd door de bekende componist Hubert Cuypers*. Op 19 apr. 1925 werd uit deze kerk voor het eerst via de radio een hoogmis uitgezonden. In 1978 waren er plannen om de kerk af te breken en er een aantal flats te bouwen. In 1979 werd door het wijkcentrum Vondelpark en Concertgebouw de werkgroep "Behoud de Agneskerk" opgericht.

Dit comité wil het in goede staat verkerende bedehuis, behalve voor kerkdiensten, ook voor culturele, maatschappelijke en sociale doeleinden benutten. Een andere mogelijkheid is het schip van de Agnes om te bouwen tot een theater. De werkgroep wees erop dat het Amstelveens Cultureel Centrum overbezet raakt en dat alle A'damse wijken behalve Zuid over een theater beschikken. Ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum van de Agnes verscheen een geheel aan de kerk gewijd nummer van De Sluitsteen, bulletin van het Cuypers Genootschap, jrg. 2, nr. 3, okt. 1986. In 1999 werd de Agneskerk op de lijst van rijksmonumenten geplaatst.

LIT. Blijft de Agneskerk?, O.A. 1980, 150; Bert Gerlagh, De Agneskerk 65 jaar, O.A. 1986, 244.