Gepubliceerd op 18-08-2020

Bovengisting (bierbrouwerij)

betekenis & definitie

Men onderscheidt bij de bierbrouwerij de bovengisting van de ondergisting. De bovengisting is de oude werkwijze, waarbij de gisting snel verloopt bij een temperatuur van 15—20 graden.

Hierbij vormt zich veel schuim en na 2—4 dagen is de gisting afgeloopen en de moutsuiker in koolzuur en alkohol gesplitst. Door de sterke schuiming drijft de gist boven en wordt afgeschuimd Men laat dan het bier eenigen tijd staan om te bezinken, maar nimmer wordt bovengegist bier helder. Het is ook niet duurzaam. In de kleine brouwerijen van Brabant en Limburg maakt men nog bovengegist bier, dat terstond aan de klanten geleverd wordt.Algemeen is echter de nieuwe werkwijze, waarbij het bier op lage temperatuur in kelders gist, hetgeen 10—20 dagen duurt. Hierbij zet zich de gist op den bodem af, het koolzuur stijgt langzaam in kleine belletjes op en na de gisting is het bier helder. (Ondergisting).