Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 01-06-2022

übercool, übergaaf, übergezellig

betekenis & definitie

(1999) (straattaal) (uitspraak: oeber) erg cool*, gezellig enz. Het duitse woord über komt al voor in 'Übermensch' van de Duitse filosoof Nietzsche, eigenlijk: bovenmens. Deze 'superman' werd geïntroduceerd in het Engels in 1903 via een theaterstuk. Sindsdien sluimerde 'über' in de slangtaal voort als synoniem van super, mega, giga, hyper, cool. Door de digitalisering verdween gaandeweg de umlaut.

• En het is niet alleen de emotionele component die het gebruik van Duitse woorden aantrekkelijk maakt. Het staat ook wel intelligent om terloops een woord van onze oosterburen te laten vallen. In NRC Handelsblad spreekt Bernard Hulsman over de 'Totalversexung' van de videoclip en Stine Jensen schrijft in dezelfde krant over de 'Female Zeitgeist'. Een beetje Wichtigmacherei misschien, maar ook jongeren kunnen er goede sier mee maken, vindt Foolen. Af en toe een Duitse uitdrukking is volgens hem übercool en affengeil. Conclusie: koester het vak Duits in het onderwijs. (Leeuwarder Courant, 26/11/2003)
• Een debatwedstrijd gaat aan de film vooraf. In de lentegroene boksring worden stellingen over wraak geslingerd. De mannelijke deelnemers zijn enigszins ballerig; de vrouwelijke debaters, übercool en afkomstig uit de categorie "kon eerder spreken dan lopen'. (NRC.NEXT, 28/03/2006)
• Maar Amy is geen watje. Amy is übercool. (NRC Handelsblad, 09/03/2007)
• Dit is een übergaaf hip bedrijf, mam. (Astrid Harrewijn: Luchtkussen. 2011)
• Helaas lukte dit niet. Er was namelijk een of andere idioot, PIM, die net op het moment dat ik een stap wilde zetten, zijn been uitstak in een übercoole dansmove en mij tackelde. (Welmoed Barendsen: Sjaars. Belevenissen van een eerstejaars student. 2012)
• Een laatste blik en je weet: het was übergezellig, maar je moet verder. (Lenneke van der Burg: Bier, zweet & tranen. 2012)
• Andere voorbeelden van versterkende voorvoegsels zijn het recentere giga, mega en über. Het laatste woord levert mooie combinaties op, zoals übercool en überrelaxed. Kei en knetter zijn van oudere datum. Met name in Brabant schijnt kei vaak als versterkend voorvoegsel te worden gebruikt. (René Appel: Taalstukken. 2021)