Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 18-12-2023

mancave

betekenis & definitie

(2009) (< Eng.) plekje in het huis (meestal zolderkamer of garage) waar mannen hun hobbies kunnen beoefenen; ontspanningsruimte. De term werd in het Engelse taalgebied voor het eerst gebruikt op 21 maart 1992 in de 'Toronto Star' door Joanne Lovering: "With his cave of solitude secured against wife intrusion by cold floors, musty smells and a few strategic cobwebs, he will stay down there for hours nestled in very manly magazines and open boxes of tools. Let's call the basement, man cave." Vertaald als mannengrot*.

• Niet meer van dat beklemmende wurgproza. Nee, basta così. Je boek niet langer beschouwen als een door jezelf gefabriceerde man cave waar je ongestoord en brullend op je borstkas kunt trommelen, helemaal los gaat en ver van de vrouwenwereld je speelgoedautootjes over het bier-absorberende tapijt kunt laten racen, ze op elkaar kunt laten botsen, vreselijke botbreuken en bloederige tragedies veroorzakend. (Peter Drehmanns: De schrijver en zijn meisjes. 2011)
• Sinds een week is de enorme kelder getransformeerd in een mancave waarin nu vijf kasten en een Arcadekast staan. (ED, 27/09/2016)
• De winkel is exclusief gericht op mannen, en op het dak komt zelfs een bar. “Onze nieuwe zaak mag je gerust een ‘mancave’ noemen”, lachen Koenraad Vandenabeele en Shirah Miroir. (het Laatste Nieuws, 13/07/2017)
• Zelfs het kleinste hok kan een mancave zijn – en in Bjørn Gabrielsens intelligente, onderhoudende boek wordt verteld hoe mannen die ruimte bewonen en inrichten, hoe ze er klussen en sorteren en andere geluksmomenten beleven. (Bjorn Gabrielsen: Mancave: het laatste toevluchtsoord van de man. 2017)
• Ze hoopte maar dat Jan, die op zolder in zijn mancave zat, de tijd zou vergeten. (Robert van Eijden: Paradijs bij het dashboardlicht. 2018)
• Het contrast met de studio waarin Sam Kerkhofs en sidekick Evert Winkelmans hun gasten ontvangen voor hun dagelijkse talkshow kan nauwelijks groter zijn. Midmid mondial, elk avond op Play4, wordt uitgezonden vanuit een uit de kluiten gewassen mancave - inclusief pingpong¬tafel, frigo en dartsbord - waar de gasten de wedstrijden kunnen ¬bekijken in een lange zetel met hoog Ikea-gehalte. (De Standaard, 29/11/2022)
• Als er even niemand was, rookte hij in zijn mancave een sigaretje op zijn tuinstoel, droomde hij even weg. (Trouw, 26/11/2023)
• De invulling van zo’n rollende ruimte bepaalt de klant zelf. “Een thuiskantoor in de tuin, een poolhouse, een mancave, een zorgwoning aan huis of eender wat je kan bedenken. (Gazet van Antwerpen, 11/12/2023)