Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 08-12-2020

koppensnellen

betekenis & definitie

(1966) (sch.) de koppen of hoofdpunten van een krant lezen.

• God vraagt van ons dat we de geesten zullen beproeven en onze tijd zullen verstaan. Als we leeslui worden, ons alleen nog maar toeleggen op „koppensnellen" en het consumeren van „leuke stukjes" (die er overigens in de krant ook bij behoren), gaat het er slecht uitzien. (Nederlands dagblad, 05/12/1973)
• Aan het samenstellen van een krant zit meer vast dan de argeloze lezer vaak denkt. Ook moest gezegd worden dat in het algemeen de kranten slecht gelezen worden. Het blijft vaak bij „koppensnellen". (Nederlands dagblad, 26/03/1977)
• Wat voor de computerwereld geldt, kan voor andere sferen even interessant zijn. Door de koppeling aan een groot databestand kan men snel met een paar sleutelwoorden eerder verstrekte informatie opzoeken. De krant zelf kan men elektronisch laten 'koppensnellen': van ieder stuk wordt de eerste regel aangeboden. (NRC Handelsblad, 03/11/1984)
• Wij leven in een snelle tijd, de werkende mens heeft 's morgens nauwelijks tijd om de krant te lezen. De koppen van de artikelen kan nog net. Als dan in het Limburgs Dagblad van woensdag 23 maart vet gedrukt staat: 'Voldoende QlO in gewone voeding' suggereert dat een stelling die niet overeenkomt met de werkelijke inhoud van het artikel. Daarin blijkt namelijk dat over het effect van QlO weinig bekend is. De oplossing zou een vraagteken zijn achter de kop, zodat verwarring brj het koppensnellen' voorkomen wordt. (Limburgsch dagblad, 06/04/1994)
• Een krant als NRC Next geeft boven ieder artikel alvast in een paar woorden de hoofdpunten aan, zodat de gehaaste lezer kan koppensnellen. (Daphne Deckers: 111 x Daphne. 2011)
• Koppensnellend kom ik geen denigrerende benamingen ­tegen. (Heleen van Royen: Moeder, dochter, minnares. 2020)