Hoogtepunten mei 2009 betekenis & definitie

3 Mei
De Amerikaan John William Yettaw zwemt het Inyameer in de Birmese stad Rangoon over en weet zo heimelijk de woning van Aung San Suu Kyi te bereiken. De vooraanstaande dissidente staat daar onder huisarrest. Op 5 mei zwemt hij tegen middernacht terug, waarna hij wordt aangehouden. San Suu Kyi wordt zelf ook gearresteerd omdat zij zonder toestemming van de autoriteiten bezoek had ontvangen. Op 11 augustus wordt zij hiervoor tot drie jaar gevangenisstraf met dwangarbeid veroordeeld, wat wordt omgezet in achttien maanden huisarrest.

8 Mei
Dagblad The Daily Telegraph begint een lange reeks artikelen waarin het declaratiegedrag van Lagerhuisleden geopenbaard wordt. Zo leverden politici declaraties in voor niet bestaande hypotheken, onderhoudskosten voor tweede of derde huizen, meubels, tv’s, het schoonmaken van de slotgracht van een kasteeltje, een eendenhuis voor in de vijver en zelfs voor hondenvoer. De conservatieve afgevaardigde Ed Balls claimde 47 pond voor twee dvd’s van zijn eigen speeches getiteld ‘Value for Taxpayers Money’.

13 Mei
Eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes legt aan chipfabrikant Intel een recordboete op van 1,06 miljard euro wegens misbruik van zijn positie op de markt voor processoren die gebruikt werden voor computers en sommige servers. Intel is marktleider met de Pentium-processoren.

17 Mei
In de Zoo van Antwerpen wordt - voor het eerst - een olifantje geboren. De geboorte van het olifantenwijfje van tachtig kilogram, dat de naam Kai-Mook meekrijgt, groeit uit tot een mediagebeurtenis van de eerste orde en zorgt voor een ware bezoekerstoeloop naar de Zoo. In de zomermaanden worden tot 30.000 toegangskaarten per dag verkocht, een derde meer dan in andere jaren.

20 Mei
Uit een onafhankelijk, 70 miljoen euro kostend onderzoek in uit Ierland dat negen jaar geduurd heeft, blijkt dat sinds 1914, maar met name tussen 1930 en 1980, duizenden jongens en meisjes op katholieke scholen en in tehuizen zijn mishandeld en verkracht.

27 Mei
De Belgische astronaut Frank De Winne vertrekt vanaf de Russische lanceerbasis Bajkonoer samen met twee andere ruimtevaarders met een Sojoezraket naar het internationale ruimtestation ISS. De Winne zal er een half jaar deel uitmaken van de permanente hoofdbemanning, waarvan de laatste twee maanden als boordcommandant. Voor de eerste maal zal de ISS-commandant geen Rus of Amerikaan zijn.