Hoogtepunten mei 2010 betekenis & definitie

2 Mei
De Griekse regering die met een enorm begrotingstekort kampt, bereikt overeenstemming met de landen van de Eurozone en het IMF over een lening van in totaal 110 miljard euro om een staatsbankroet af te wenden. De Griekse regering belooft het begrotingstekort, dat in 2009 op 13,6% lag, in drie jaar terug te brengen tot onder het maximaal toegestane tekort van 3%. Hiervoor zijn bezuinigingen ter waarde van 26 miljard euro en forse hervormingen nodig. Voor het eerst in de geschiedenis wordt FC Twente landskampioen voetbal. De club stond al sinds oktober 2009 aan kop van de eredivisie en gaf die koppositie niet meer uit handen. Door met 2-0 te winnen van NAC Breda werd deze positie definitief.

12 Mei
Een Airbus van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways, onderweg van het Zuid-Afrikaanse Johannesburg naar Londen, met 104 personen aan boord, stort vlak voor de tussenlanding neer bij de Libische hoofdstad Tripoli. Een negenjarige Nederlandse jongen overleeft als enige het ongeluk.

14 Mei
Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) treedt af na publiciteit over een buitenechtelijke relatie. De Vries, die ook optrad als adviseur van premier Balkenende en als spindokter voor zijn partij bij verkiezingscampagnes, stelt zich ook niet langer kandidaat als kamerlid bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.

19 Mei
Thailand In de hoofdstad Bangkok maakt het leger met geweld een einde aan de wekenlange bezetting van het zakendistrict door duizenden ‘roodhemden’, aanhangers van de in 2006 bij een staatsgreep afgezette premier Thaksin Shinawatra. De roodhemden eisten eerherstel voor Thaksin, nieuwe verkiezingen en herstel van de grondwet uit 1997 die na de staatsgreep was vervangen.

31 Mei
De Israëlische marine valt een konvooi van zes schepen met hulpgoederen en ca. 750 pro-Palestijnse activisten van de Free Gaza Movement aan dat op weg was naar de Gazastrook. Hierbij vallen negentien doden aan de kant van de activisten. Aan boord van de schepen bevonden zich ook Europese parlementsleden, de Nobelprijswinnaar voor de Vrede van 1976 Mairead Corrigan Maguire, de Zweede schrijver Henning Mankel en een vijfentachtigjarige overlevende van de Holocaust.