Hoogtepunten mei 2008 betekenis & definitie

3 Mei
Al snel wordt duidelijk dat de orkaan Nargis die met windstoten tot 215 kilometer per uur over het zuiden van het land is getrokken, een van de dodelijkste tropische stormen uit de geschiedenis is. Eind mei verklaart de Birmese overheid dat er 85.000 dodelijke slachtoffers zijn geteld. Daarnaast worden er nog 56.000 mensen vermist, 1,5 miljoen mensen worden dakloos.

4 Mei
De rooms-katholieke kerk verklaart dat de maagd Maria in de zeventiende eeuw is verschenen aan het zeventienjarige herdersmeisje Benoîte Rencurel. Daarmee krijgt Laus, een stad in de Franse Alpen die jaarlijks 120.000 pelgrims trekt, dezelfde status als Lourdes, waar volgens de kerk Maria in de negentiende eeuw aan de veertienjarige Bernadette Soubirous verscheen.

7 Mei
De tweeënveertigjarige Dmitri Medvedev wordt beëdigd als nieuwe president, waarna hij onmiddellijk zijn voorganger Vladimir Poetin voordraagt als premier.

20 Mei
President Yahya Jammeh van Gambia beveelt dat alle homoseksuelen binnen 24 uur zijn land moeten verlaten, omdat hij zondige en immorele activiteiten niet kan tolereren. Jammeh dreigt alle homoseksuelen te onthoofden.

22 Mei
In Anderlecht komt het tot zware straatrellen tussen voetbalsupporters en allochtone jongeren. De politie pakt 193 herrieschoppers op. Tijdens de rellen worden tientallen winkeletalages en auto’s vernield.

25 Mei
Volgens de onderminister van Buitenlandse Zaken van Mozambique, Henrique Banze, zijn bijna twintigduizend landgenoten vanuit Zuid-Afrika naar hun vaderland teruggekeerd. Zij zijn op de vlucht geslagen nadat in enkele Zuid-Afrikaanse steden xenofobische meutes verscheidene buitenlanders hadden doodgeslagen, omdat deze verantwoordelijk werden gehouden voor problemen met huisvesting en werkgelegenheid.

28 Mei
Met een overweldigende meerderheid schaft het pas gekozen parlement de monarchie af, waardoor er een einde komt aan 239 jaar heerschappij van de Shah-dynastie in het land. Voormalig koning Gyanendra moet het paleis in Kathmandu verlaten en een burgerleven beginnen.