Hoogtepunten mei 2004 betekenis & definitie

1 Mei
Europa De Europese Unie wordt uitgebreid met tien nieuwe lidstaten: Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Slovenië, Estland, Letland, Litouwen, Cyprus en Malta. De Nederlandse Hervormde Kerk, e Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk verenigen zich in de Protestantse Kerk in Nederland (2,5 miljoen leden).

9 Mei
Bij een bomaanslag in het stadion van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, waar op dat moment de overwinning op nazi-Duitsland wordt herdacht, wordt de pro-Russische president van Tsjetsjenië, Achmed Kadirov, gedood. Tientallen mensen komen om het leven of raken gewond. De aanslag wordt opgeëist door de Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Basajev.

14 Mei
Kroonprins Frederik van Denemarken treedt in het huwelijk met Mary Elizabeth Donaldson, een burgermeisje uit Australië.

17 Mei
Voor zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan wordt vastgoedhandelaar Willem Endstra doodgeschoten.

22 Mei
Kroonprins Felipe treedt in het huwelijk met Letizia Ortiz, een voormalig nieuwslezeres bij de staatstelevisie.

23 Mei
Een deel van het dak van een vorige zomer opgeleverde terminal van de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs stort in over een lengte van 30 m. Vier mensen komen om het leven.

26 Mei
Door de hevige regenval wordt het eiland Hispaniola, met daarop de Dominicaanse Republiek en Haïti, getroffen door overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen. Het aantal slachtoffers wordt geschat op 2000 tot 3000. Tienduizenden mensen raken dakloos.