Hoogtepunten mei 2005 betekenis & definitie

4 Mei
Het gerechtshof in Arnhem spreekt de marinier Eric O. vrij van het overtreden van geweldsinstructies voor Nederlandse militairen in Irak. Volgens het Openbaar Ministerie was op 27 december 2003 iemand onnodig gedood door de handelwijze van de 44-jarige sergeant-majoor, die bij het lossen van waarschuwingsschoten een Irakees dodelijk trof.

7 Mei
In de binnenstad van Brugge poseren tweeduizend naakte mannen en vrouwen voor de Amerikaanse kunstfotograaf Spencer Tunick. Die maakte naam door het fotograferen van grote groepen naakte mensen, overal in de wereld. Het project past in het Brugse cultuurfestival Corpus 05.

17 Mei
Chinese wetenschappers slaan alarm, omdat de gletsjers op de Mount Everest uitzonderlijk snel smelten. De gletsjers zijn in twee jaar tijd vijftig meter korter geworden, wat betekent dat ze tweemaal zo snel smelten als tot dan toe normaal werd gevonden. Onderzoek aan de Nepalese kant van de berg heeft soortgelijke resultaten opgeleverd.

25 Mei
Amnesty International publiceert een rapport, waarin de Amerikaanse gevangenis Guantánamo Bay de ‘goelag’ van onze tijd wordt genoemd, waarmee verwezen wordt naar de beruchte strafkampen van de Sovjet-Unie. In Guantánamo Bay zouden gevangenen worden mishandeld en juridische rechten die hun volgens internationale verdragen moesten worden gegeven, worden ontzegd.

30 Mei
De achttienjarige Natalee Holloway, die met een groep leerlingen van een middelbare school uit Alabama (Verenigde Staten) vijf dagen Aruba bezoekt, verdwijnt spoorloos. Zoektochten van de lokale autoriteiten, geholpen door burgers, Nederlandse mariniers, agenten van de FBI en toeristen, blijven zonder resultaat ondanks de inzet van terreinwagens en helikopters.

31 Mei
De voormalige topman van het oliebedrijf Yukos, Michail Chodorkovski, wordt veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest, nadat hij schuldig was bevonden aan belastingontduiking, fraude en verduistering.