Hoogtepunten mei 2003 betekenis & definitie

1 Mei
Twee Nederlandse toeristen vinden in Canyonlands National Park, Utah, een bergbeklimmer die, nadat zijn hand bekneld was geraakt tussen een rotsblok en de rotswand, zijn eigen arm had geamputeerd.

11 Mei
Uit het Kunsthistorisches Museum in Wenen wordt het beroemde gouden zoutvat van Benvenuto Cellini (1500–1571) gestolen. De waarde wordt geschat op € 50 miljoen.

12 Mei
Bij een reeks gelijktijdige zelfmoordaanslagen op drie wooncomplexen voor westerlingen in de hoofdstad Riaad komen ten minste 34 mensen, onder wie 10 Amerikanen, om het leven. Tientallen raken gewond. De schade is enorm. De aanslagen worden in verband gebracht met het terreurnetwerk Al Qaida.

16 Mei
Bij vijf vrijwel gelijktijdige zelfmoordaanslagen in de havenstad Casablanca worden ten minste 44 mensen gedood, onder wie 12 aanslagplegers, en raken ruim 100 mensen gewond. De aanslagen waren gericht tegen westerse doelen, en worden in verband gebracht met het terreurnetwerk Al Qaida.

21 Mei
Bij een zware aardbeving in het noorden van het land, met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter en het epicentrum ca. 60 km ten oosten van Algiers, vallen meer dan 2200 doden en raken ruim 9000 mensen gewond.

25 Mei
Israël accepteert onder zware Amerikaanse druk – voorwaardelijk – het internationale stappenplan voor vrede, de zgn. ‘routekaart’. Dit plan moet leiden tot een onafhankelijke Palestijnse staat in 2005. Wel maakt Israël o.a. het voorbehoud dat de Palestijnen het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar Israël moeten afzweren. De Palestijnse Autoriteit had het stappenplan al eerder integraal geaccepteerd.

30 Mei
Oppositieleidster Aung San Suu Kyi wordt, bij een verscherping van de repressie door de militaire junta, opnieuw gearresteerd. Een dag later worden de kantoren van haar partij door het leger bezet.