Hoogtepunten mei 2002 betekenis & definitie

6 Mei
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA pleegt een mislukte moordaanslag op de Afghaanse krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar. De door een onbemand vliegtuigje afgevuurde raket mist doel. Hekmatyar zou pogingen doen de interimregering van premier Hamid Karzai te ondermijnen en het proces van democratische verkiezingen via een Loya Jirga te dwarsbomen. Nederland. Na afloop van een interview voor Radio 3FM wordt lijsttrekker Pim Fortuyn van de LPF (Lijst Pim Fortuyn) rond 18.00 uur doodgeschoten op de parkeerplaats van het Hilversumse Mediapark. Kort daarna arresteert de politie de vermoedelijke dader, Volkert van der G., een 32-jarige milieuactivist uit Harderwijk. De moord op Pim Fortuyn leidt tot geschokte reacties. De verkiezingscampagnes worden afgebroken. Premier Kok roept de bevolking op kalm te blijven.

10 Mei
Bij de ontsporing van een trein in de buurt van Londen komen 7 mensen om het leven; bijna 100 raken gewond.

12 Mei
De Likud-partij stemt tegen de vorming van een Palestijnse staat.

15 Mei
De drie paarse partijen lijden een verpletterende nederlaag bij de Tweede-Kamerverkiezingen. De PvdA verliest 22 zetels en komt uit op 23, de VVD verliest 14 zetels, en komt uit op 24 zetels en D66 gaat van 14 naar 8 zetels. Grote winnaar is het CDA, dat van 29 naar 43 zetels gaat. Op de tweede plaats komt de LPF (Lijst Pim Fortuyn), die met maar liefst 26 zetels haar debuut in de Kamer maakt. Derde winnaar is de SP, die van 5 op 9 zetels komt.

16 Mei
De euthanasiewet wordt, na de Senaat, nu ook in de Kamer van Volksvertegenwoordigers goedgekeurd met 86 stemmen voor (paarsgroene meerderheid) en 51 tegen (grotendeels oppositie), bij 10 onthoudingen (voor het merendeel Vlaamse en Franstalige liberalen).Hierdoor wordt euthanasie, onder strikte voorwaarden, uit het strafrecht gelicht.

25 Mei
Een Boeing 747 van de Taiwanese luchtvaartmaatschappij China Airlines breekt op 10 km hoogte in stukken en stort neer in de Straat van Taiwan. Alle 225 inzittenden komen om het leven.

29 Mei
De milieuadministratie geeft een negatief advies voor de aanleg van een windmolenpark voor de kust van De Haan en Bredene.

31 Mei
De Europese Unie en haar vijftien lidstaten ratificeren in New York het Kyoto-protocol over de terugdringing van broeikasgassen.