Hoogtepunten juni 2010 betekenis & definitie

3 Juni
De Nederlander Joran van der Sloot, die ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning op Aruba in mei 2005 van de negentienjarige Amerikaanse toeriste Natalee Holloway, wordt in het Chileense Viña del Mar gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de eenentwintigjarige Peruaanse Stephany Flores. Na door de Chileense autoriteiten te zijn overgeleverd aan de politie van Peru, bekent Van der Sloot op 8 juni de jonge vrouw te hebben vermoord.

9 Juni
Bij de Tweede Kamerverkiezingen wordt de VVD van Mark Rutte met één zetel meer dan de PvdA de grootste partij; deze partijen behalen respectievelijk 31 en 30 van de 150 zetels. Het CDA leed een ongekende nederlaag en werd gehalveerd door een verlies van 20 van zijn 41 zetels. De plaats als derde partij moest het CDA afstaan aan de PVV van Wilders, die haar zetelaantal spectaculair zag toenemen van 9 naar 24. Na de zware nederlaag van het CDA stapte premier Jan Peter Balkenende op als partijleider.

13 Juni
De Vlaams-nationale partij N-VA behaalt bij de federale verkiezingen een monsterscore van 28 procent en wordt in een klap met 27 zetels de grootste partij in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. N-VA-voorzitter Bart De Wever is als lijsttrekker voor de Senaat goed voor bijna 765.000 voorkeurstemmen. Alle andere Vlaamse partijen, verliezen terrein. De christendemocratische CD&V van ex-premier Leterme valt terug tot minder dan 18 procent, een historisch dieptepunt. In Franstalig België komt de socialistische PS van partijvoorzitter Elio Di Rupo als overwinnaar uit de stembusgang.

24 Juni
Het Brussels parket laat in Mechelen huiszoekingen uitvoeren in het aartsbisschoppelijk paleis, in de Sint-Romboutskathedraal en thuis bij kardinaal Godfried Danneels, op zoek naar achtergehouden bewijzen over pedofilie in de kerk. Ook bij de zgn. Interdiocesane Commissie tegen Seksueel Misbruik in de Parochiale Sfeer (beter gekend als de commissie-Adriaenssens), waar slachtoffers van pedofiele priesters zich konden aanmelden, worden bij een huiszoeking 475 dossiers in beslag genomen. De brutale manier waarop de huiszoekingen verlopen, tot en met het openen van twee graven in de eeuwenoude Romboutskathedraal, lokt veel protest uit, ook door paus Benedictus XVI. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens besluit om de werkzaamheden van zijn commissie stop te zetten.