Hoogtepunten juni 2009 betekenis & definitie

1 Juni
Een Airbus 330 van Air France, op weg van Rio de Janeiro naar Parijs, verongelukt na van de radar te zijn verdwenen in turbulent weer boven de Atlantische Oceaan, ongeveer 1000 kilometer van de Braziliaanse kust. Alle 228 inzittenden komen om. Pas vijf dagen later worden de eerste lichamen gevonden.

4 Juni
Een commissie onder voorzitterschap van oud-minister Veerman adviseert, ondanks de grote bouwtechnische problemen en kostenoverschrijdingen van het project, om de Amsterdamse Noord-Zuidlijn af te bouwen. De kosten waren oorspronkelijk begroot op 1,4 miljard euro, maar deze zijn inmiddels opgelopen tot 2,3 miljard euro en in plaats van 2011 wordt het jaar van voltooiing nu gesteld op 2017.

18 Juni
De federale minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, voert een wettelijk verplichte bedenktijd in van minstens twee dagen voor het plaatsen van tatoeages bij jongeren. Ze reageert daarmee op de klacht van een achttienjarig meisje uit Kortrijk tegen een tatoeëerder die haar ‘ongevraagd’ 52 sterretjes in het gezicht had gebrand, terwijl ze er maar drie had gevraagd.

19 Juni
Ayatollah Khamenei waarschuwt dat de demonstranten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, waarbij zittend president Ahmadinejad tot winnaar werd uitgeroepen, zwaar gestraft zullen worden wanneer ze verder gaan met hun protesten. Aanhangers van Ahmadinejads rivaal Moussavi gingen de dagen na de uitslag de straat op om te protesteren tegen de in hun ogen oneerlijk verlopen verkiezingen. Op 15 juni protesteerden honderdduizenden mensen tegen de verkiezingsuitslag, de grootste demonstratie tegen de overheid sinds de islamitische revolutie in 1979. In de dagen die volgden, werden confrontaties met de politie harder en werden steeds meer aanhangers van Moussavi opgepakt.

24 Juni
Acht personen worden veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van een jaar voor medeplichtigheid tot levenslang voor de moord op twaalf albino’s. De lichaamsdelen van de vermoorde albino’s werden doorverkocht aan traditionele genezers in buurland Tanzania. Volgens hen zou van drankjes bereid uit botten van albino’s een heilzame werking uitgaan.

25 Juni
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag sluit een 27 jaar durend project af met de opening van een digitale boekencatalogus op internet, de Short Title Catalogue Netherland. In deze nationale bibliografie zijn de gegevens te vinden van zo’n 190.000 boeken die tussen 1540 en 1800 in Nederland of in de Nederlandse taal zijn verschenen. Verenigde Staten Enkele weken voordat hij een reeks afscheidsconcerten zou geven, sterft popidool Michael Jackson op vijftigjarige leeftijd aan een overdosis propofol. Omdat de zanger leed aan slapeloosheid en angstaanvallen, was hij aan dit narcosemiddel verslaafd geraakt.