Hoogtepunten juni 2008 betekenis & definitie

10 Juni
Topwielrenner Tom Boonen wordt bij een dopingcontrole buiten competitie betrapt op het gebruik van cocaïne. Het parket van Turnhout start met een onderzoek naar het cocaïnegebruik van Boonen. In december maakt het parket bekend dat er aanwijzingen zijn gevonden van herhaaldelijk cocaïnegebruik door Boonen en dat hij voor de rechter zal moeten verschijnen. De organisatoren van de Tour de France spreken een startverbod tegen Boonen uit.

18 Juni
China en Japan besluiten om samen een gasveld onder de Oost-Chinese Zee te exploiteren, een enorme doorbraak omdat beide landen het zeegebied claimden en jarenlang over de exploitatierechten hadden geruzied. Het gaat om een gasveld dat in het Chinees Chunxiao en in het Japans Shirakaba heet.

25 Juni
Het stadsbestuur van Vilvoorde verplicht kandidaat-kopers van een goedkope sociale woning om hun basiskennis van de Nederlandse taal te bewijzen. Wie niet slaagt voor een taaltest, mag geen huis aankopen. De Vlaamse voogdijoverheid laat de gecontesteerde beslissing ongemoeid.

30 Juni
Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam stelt geen vervolging in tegen de leider van de Partij voor de Vrijheid, Geert Wilders, die van verschillende kanten is aangeklaagd vanwege uitlatingen die kwetsend zouden zijn jegens moslims. Volgens het OM waren diens uitspraken wel beledigend, maar zetten deze niet aan tot haat of discriminatie. Het baseerde zich daarbij op jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, inhoudende dat kwetsende uitlatingen onderdeel kunnen uitmaken van het maatschappelijk debat.