Hoogtepunten juni 2007 betekenis & definitie

1 Juni
Nadat er vooraf veel verontwaardiging en ophef was ontstaan over het voornemen van omroep BNN om in een uitzending drie nierpatiënten te laten strijden om een donornier die beschikbaar wordt gesteld door een vrouw met een terminale hersentumor, blijkt aan het eind van BNN’s Donorshow dat alles doorgestoken kaart is en er met acteurs is gewerkt. De bedoeling van de hele opzet lijkt echter geslaagd te zijn: aandacht te vragen voor het grote gebrek aan donoren.

4 Juni
De natuurbeschermingsorganisatie Conservation International Suriname maakt bekend dat er 24 nieuwe diersoorten zijn ontdekt, waaronder een zwarte kikker met paarse strepen. De nieuwe soorten werden vooral aangetroffen in afgelegen tropenwouden.

16 Juni
Na een bouwtijd van meer dan tien jaar wordt de spoorlijn Rotterdam-Zevenaar geopend door koningin Beatrix en minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings. Deze 160 kilometer lange, dubbele spoorweg voor goederenvervoer is beter bekend als de Betuweroute en wordt meestal aangeduid met de onjuiste naam Betuwelijn, wat echter de officiële aanduiding is voor de spoorlijn Elst-Geldermalsen-Dordrecht.

19 Juni
Met zeer grote meerderheid stemt het Europees Parlement in met een verbod op de handel in honden- en kattenbont in de hele Unie per 31 december 2008. Wereldwijd worden jaarlijks zo’n twee miljoen katten en honden gedood vanwege hun vacht, die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor hoeden, handschoenen, pantoffels en speelgoed.

29 Juni
Minister Ronald Plasterk besluit dat het Nationaal Historisch Museum wordt gevestigd in Arnhem, tussen het Openluchtmuseum en Burgers Zoo. Het nieuwe museum moet een heldere context bieden die aansluit bij de canon van de vaderlandse geschiedenis. Er komt een canontoren met in chronologische volgorde opgestelde tijdperken die historisch worden uitgediept en van tastbare objecten, opstellingen en driedimensionale projecties worden voorzien.