Hoogtepunten juni 2005 betekenis & definitie

4 Juni
In een kranteninterview noemt de minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende ‘een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid’. De Nederlandse roept de Belgische ambassadeur op het matje. De Gucht ontkent eerst de uitspraak, maar biedt later zijn excuses aan.

14 Juni
Popster Michael Jackson wordt vrijgesproken. Hij werd beschuldigd van seksueel misbruik van een minderjarige jongen, maar de jury acht dit niet bewezen omdat het vermeende slachtoffer de enige getuige is en zichzelf regelmatig tegensprak. De rechtszaak had vier maanden geduurd en kreeg vanwege de populariteit van Jackson massale media aandacht uit de hele wereld. Het Hooggerechtshof verklaart twee amnestiewetten, die militaire officieren beschermden tegen aanklachten bij mensenrechtenschendingen, nietig. Hierdoor kunnen honderden rechtszaken worden aangespannen tegen daders van ontvoering, marteling en moord ten tijde van het militaire bewind in de jaren ‘70 en ‘80 van de twintigste eeuw.

24 Juni
Een rechtbank in Mississippi veroordeelt een voormalig lid van de racistische organisatie Ku Klux Klan (KKK) tot zestig jaar gevangenisstraf. De rechtbank acht bewezen dat de inmiddels tachtigjarige doopsgezinde priester Edgar Ray Killen, een voormalig vooraanstaand lid van de KKK, opdracht had gegeven tot de moord op de burgerrechtenactivisten Michael Schwerner, Andy Goodman en James Chaney in 1964.

26 Juni
Prinses Máxima bevalt van haar tweede dochter. De naam van het meisje, zusje van de in december 2003 geboren Amalia, is Alexia Juliana Marcela Laurentien.